06.03.2012 Motivasjon

Motivasjon

Motivasjon

Ordet motivasjon eller «motiv-aksjon referer til et motiv … et mål … en intensjon eller hensikt som skaper en drivkraft. Begrepet motivasjon er nært knyttet til betydningsopplevelse. Jo viktigere målet er – jo mer det betyr – jo sterkere er motivasjonen og jo mer kraft, styrke og utholdenhet på vei mot målet.

Verdier og følelser er viktig bensin og det kan være klokt å ha kontroll over hvilke verdier man har og i hvilken rekefølge disse står. Det er nemlig slik at den verdien som troner øverst på pallen, er den som vinner over de som kommer under.  Den  som er nummer  to vinner over nummer tre osv. Vi kan ha ulike  verdier innenfor ulike livsområder. Som rytter kan det være at du er opptatt av å konkurrere, og det å vinne er viktig for deg.For en annen rytter kan det være helt uvesentlig å konkurrere, men han eller hun vil heller hygge seg på tur eller setter mer pris på de glimtene i treningen der hesten gjør fremgang. Man kan også ha begge deler. Variantene er like mange som det er ryttere. Det viktigste er at du finner ut av dine drivere (verdier), slik at du er godt motivert til å holde på med det som gir deg en best mulig følelse/tilstand.

Motivasjon kan deles i tre hovedtyper

Gulerot motivasjon

1. MOT-motivasjon som indikerer bevegelse MOT noe du ønsker å oppnå. Drivkraften ligger i de fordeler eller gevinster endringen innebærer og kan også betegnes som «positiv motivasjon» eller «gulrot-motivasjon». Jf reklamefilmer som lover positive forandringer i livet ditt om du velger deres produkt – du får mer energi, du blir lykkeligere, vakrere, mer sexy , bedre rytter, mer populær, flinkere avler osv

Fra-motivasjon kan være å komme bort fra en sinna trener

2. FRA-motivasjon indikerer bevegelse bort FRA noe du ønsker å unngå. Drivkraften ligger i frykten for negative/uønskede konsekvenser og betegnes også som «negativ motivasjon», «pisk-» eller «au-motivasjon». Jf skremselpropaganda på sigarettpakken. Fra-motivasjon gir liten retning mot noe. Det er vanskelig å sette klare mål når man er fra-motivert

Å beskrive retningen på motivasjonen – fra eller mot – er hentet fra den komparative forskningstradisjonen Nevro-Lingvistisk Programmering (NLP). Siden mennesker typisk lar seg motivere mer av den endre eller andre retningen betegnes disse motivasjonstypene innen NLP som «meta-program». For å nå frem til din egen motivasjon er det nyttig først å gjenkjenne dine «metaprogram», dvs lar du deg best motivere MOT eller FRA noe?

3. NYSGJERRIGHET. Den tredje motivasjonstypen er sjeldnere beskrevet. Her ligger drivkraften i en undring eller nysgjerrighet på hva som kan komme til å skje ved en endring. F eks hvor mye bedre kommer livet mitt til å bli dersom jeg slutter med …. eller sover mer, trener mer eller begynner å spise sunnere?

Ved å benytte alle tre motivasjonsformene vil du ha størst sjanse for å lykkes.

God og riktig motivasjon gjør veien til målet klar og tydelig

Man skiller gjerne mellom indre og ytre motivasjon. Hvis en person gjør en aktivitet på grunn av interesse for selve aktiviteten, og denne aktiviteten er belønning nok i seg selv er det snakk om indre motivasjon. Ytre motivasjon er når personen gjør noe fordi han ønsker å oppnå en belønning eller et mål utenfor selve aktiviteten. Den siste kategorien blir ofte avhengige av ros, anerkjennelse og oppmerksomhet fra andre.

Prestasjonsmotivasjon er trangen til å utføre noe som er bra i forhold til en eller annen kvalitetsstandard (ytre) Det er snakk om en indre motivasjon, og prestasjonsmotivasjon innebærer en positiv holdning til å prestere i seg selv uten primært å være knyttet til et ønske om belønning.6 I følge John W. Atkinsons prestasjonsmotivasjonsmodell vil det alltid finnes to krefter i en prestasjonssituasjon: lysten til å lykkes og angsten for å mislykkes. Hvis angstimpulsen er sterkere enn lysten til å lykkes vil man vegre seg for å komme i gang, og jo sterkere angstimpulsen er jo mer vil den hemme deg i arbeidet.

Vi har alle ulike tankestrategier for hvordan vi kan motivere oss og hvordan vi kan demotivere oss. Disse forgår ofte på et ubevisst plan. En strategi kan sees på som en oppskrift der måten du tenker på  (ingrediensene)  og i hvilken rekkefølge tankene kommer i, har utslag for resultatet. I dette tilfellet en følelse av å være motivert mot noe som er fristende for deg.

Hva motiverer deg til å holde på med hest? Når er du demotivert? Hvordan blir du det? Kan du snu dette til motivasjon iløpet av et minutt eller to?

Ryttercoachen holder dagskurs innen  motivasjon der du kan bli bevisst din egen måte å motivere og demotivere deg selv på, slik at oppnår en følelse av kontroll, mestring og glede.

Share

Publisert

i

av

Stikkord: