Ønsker forskning på hesteterapi
12.11.2008
Da bombeflyene traff Twin Towers i New York jobbet Ann Kern-Godal (65) for Gro Harlem Brundtland i Verdens Helseorganisasjon (WHO). Terroraksjonen som rystet en hel verden, rystet også den travle damen, som fant ut at hun ville bruke livet sitt annerledes.
Nå bruker hun tiden sin på det hun liker aller best: Hester og mennesker. – Jeg ble plutselig klar over at jeg måtte gjøre noe annet i livet – før det var for sent, smiler 65-åringen. Tankene gikk tilbake til oppveksten i Australia og de mange timene hun tilbrakte på hesteryggen der. Da avgjørelsen var tatt marsjerte hun inn på kontoret til Gro Harlem Brundtland og sa opp sin stilling. – Hva skal du begynne med, spurte Gro. – Hester og handikappede personer, svarte Ann. Svaret ga nok WHO-lederen en aldri så liten bakoversveis, men Ann Kern-Godal har ikke angret på sitt valg. Hun var i gang med en ny fase av sitt liv.
Funksjonshemmede
For tiden jobber hun ved Veksthuset på Gaustad sykehus i Oslo, der hun er engasjert i tilbudet om rideterapi for rusmisbrukere og psykiatriske pasienter. Hun er også svært engasjert i ridning og terapi for funksjonshemmede. Nylig var hun offisiell utsending til Paralympics i Kina hvor hun så den norske troppen vinne to sølv- og to bronsemedaljer. – Utøverne er flotte rollemodeller. De må overvinne store fysiske handikap for å kunne ri og representere sitt land, sier Kern. En dag i uken går turen fra Oslo til Modum Bad. Der observerer og bistår hun i terapien med hester – en terapi hun finner svært interessant. – I mitt arbeid med fysisk handikappede mennesker har jeg sett hvordan hestene hjelper dem tilbake i funksjon, og på en naturlig måte beveger og trener kroppene deres. På samme måte ser jeg at hestene er til hjelp for mennesker med psykiske problemer.
– Hesten leser deg
Kern mener de store, firbente dyrene merker og forstår mye mer om oss mennesker enn vi tror. De oppfatter følelser og vibrasjoner på en svært overbevisende måte. – Hesten leser deg. Dersom du er ærlig mot hestene, vil hestene oppføre seg avslappet sammen med deg, fastslår Kern. En tidligere undersøkelse ved Modum Bad viser at samværet med hestene ble høyt verdsatt av mange. De fikk topp score i evalueringen av oppholdet. Kern er ikke overrasket. Hun tror mange finner det svært meningsfylt å tilbringe tid sammen med hestene. – Noen pasienter uttrykker at det mest verdifulle de opplever er nær fysisk kontakt og kjærlighet til dyret. De kan erfare hestens varsomme respons, uten å måtte frykte krav eller misbruk.
Ønsker forskning
En spørreundersøkelse blant nærmere 30 tidligere Modum Bad-pasienter som har gjennomgått terapien med hest, har fattet Kerns interesse spesielt. Flere pasienter nevner mestring og kontroll som stikkord. De nevner også følelsen av å være tilstede, føle frihet og glede, samt ro og fred. Fysisk kontakt med dyret står sentralt hos mange. – Dette er svært interessante tilbakemeldinger, sier Kern. Hun ivrer etter å sette i gang et forskningsprosjekt basert på disse faktaene. Målet er å få et vitenskapelig fundament for terapien med hest. – Modum Bad har det som skal til. Her er pasientene innlagt i en definert periode, de er flere med samme diagnose og man har erfarne ansatte. I tillegg finnes det et forskningsinstitutt på stedet. Forskningsleder Leigh McCullough ser helt klart behovet for forskning på området. Hun mener terapi med hester, og også andre dyr, er svært verdifullt. – Gjennom årene har jeg sett denne type terapi bli benyttet over hele verden. Nå er interessen sterkt økende og vi trenger forskning på området. Det er viktig å grave dypere og finne ut hvordan terapien virker og hvem som får best utbytte av den, avrunder McCullough.
Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie
Kommentarer
2 kommentarer til “28.08.2012 Hest som terapeutisk redskap”
Har selv erfart at det er god terapi i å være sammen med dyr.
Så bra! Du kan gjerne skrive litt om det hvis du skulle føle for det:-)