Et team er ikke bare mellom flere personer, det er mer enn det. Du er et team med deg selv. Her starter det, og hva betyr nå egentlig team med deg selv? Enkelt forklart kan vi si at det er samspillet mellom din logisk styrte hjernehalvdel og den som er styrt av følelsene dine, brain and heart. Hos et godt integrert menneske, altså et menneske som er i godt team med seg selv, vil disse hjernehalvdelene samarbeide optimalt. De som har kommet dit i sin personlige utvikling, har ofte vært gjennom en grundig bevisstgjøringsprosess omkring sine verdier, sine mål, hva de vil med livet og de har tatt tak i sine handlinger på en måte som gjør at de blir hele mennesker som bruker alle sine ressurser og evner.
Den neste delen av teamet er rytteren og hesten. Nå har vi fått enda en faktor inn. Hester tenker ikke logisk, derfor er kommunikasjonen med hesten mer på den følelsesmessige planet. Rytterens verdier og evnen til å handle etter disse, samt rytterens tenkemåte, spiller en stor rolle for hesten og teamarbeidet mellom hest og rytter. Når jeg snakker om følelser i denne sammenheng er det to faktorer jeg tenker på. Den første er din tilstand når du er med hesten. Din tilstand influerer alltid hesten! Og du vet at tilstand er en effekt av din tenking. Den andre faktoren er filtre av tidligere opplevelser som man bruker til å tolke hesten gjennom. Det er ikke uvanlig å se at «hestejenter» tillegger hestene et følelsesliv som er et speil av deres eget. I ung alder kan dette være sunt, men etterhvert må man lære seg å skille mellom egne følelser og hva som faktisk er hestens tilstand. Man må plassere ting der de hører hjemme, og på den måten vil ditt teamwork med hesten din bli ærlig og «rent». For å få til dette kreves det at du fjerner de gamle og ubrukbare filtrene fordi disse vil ligge å hindre ren kommunikasjon.
Større team. Er det slik at «jo flere kokker jo mere søl!?» Svaret på det er både ja og nei. Har man god selvinnsikt og er bevisst sin hest, da er det enklere å få til et godt teamarbeid med resten av laget. Har man mindre selvinnsikt, kan det lett bli «mer søl». Et lag kan være feks et landslag som samtidig konkurrerer individuellt. Disse har ikke så tett avhengighetsforhold til hverandre som feks et mounted games lag. Jo større avhengigheten mellom deltagerne er, jo viktigere er det å ha helt klare retningslinjer for forventninger, behov hos den enkelte, styrker og svakheter, motivasjon og så videre, krystallklart for seg.
I alle team, om det er ett enkelt menneske eller mange mennesker, er det den samme strukturen som går igjen. Det begynner med deg selv, dine verdier, din motivasjon, dine mål, dine ressurser og din identiten. Er dere to personer gjelder samme, er dere 20 så gjelder akkurat de samme faktorene. Konklusjonen er derfor at; i et team der deltagerne har stor bevissthet om seg selv, og de andre, vil man føle gleden over å høste suksess gang på gang.
Motsatt er det i de teamene der den enkelte deltager har under middels selvinnsikt, noe som ofte henger sammen med lav selvfølelse. der forventninger ikke er avklart og kommunikasjonen rundt behov fungerer dårlig. Disse teamene kan oppleve endel kaos, de når målene sine nå og da, og de gangene de når målet tror de er flaks. Ansvaret ligger utenfor deres påvirkning. Dette er mest typisk hos unge lag uten en moden leder.
Mellom disse to ytterpunktene har vi alle varianter og sammensetninger, og felles for ethvert menneske og team er at du har alltid mye mer å gå på.
Det klokeste man som enkeltmenneske og team kan gjøre er «å se seg selv i speilet» og å stille seg spørsmålene:
«Er jeg et menneske/team med god selvinnsikt og sunn selvtillit?
Et menneske/team som vet hvorfor jeg gjør det jeg gjør?
Et menneske/team som vet hvor og hva jeg vil?
Et menneske/team som leder meg selv og mine følelser/tilstander slik at jeg blir en styrke?
Er jeg et menneske/team som bruker alle mine ressurser og evner for å oppnå suksess? Eller kan jeg gjøre det enda bedre?
Ryttercoachen anbefaler å kjøre individuelle program samt teamprogram for å sikre den suksessen dere fortjener!