Når du starter med å lære deg noe nytt befinner du deg på trinn 1 i læringskurven. «Du kan ikke og du vet ennå ikke om alt du ikke kan».
Du husker kanskje den gang du begynte å ri. Noe pirret din nysgjerighet og du var igang med din første kontakt med hest, og kanskje utviklet det seg til et først møte rideskolen eller tur ridning. Du synes det er gøy, og ønsker å borre deg dypere inn i hestefaget og ridningens mysterium.
Trinn 2. «Du blir bevisst på alt du ennå ikke kan, altså bevisst inkompetanse.»
Du er ennå ikke spesielt god til å ri, men du kommer deg raskt og finner stor glede og føler mestring med ridningen og hestene. Du forstår at det er mye å lære og du lærer raskt fordi du ennå er «nyfrelst» og motivert.
Trinn 3. «Bevisst kompetanse»
Du har nå oppnådd mange og gode ferdigheter, men du trenger fremdeles å konsentrere deg om øvelsene. Dette er et tilfredstillenede stadium og du føler på mestring. På dette stadiet må du terpe mer og læringen går ikke så raskt fremover. Men etter en stund vil du opdage at du gjør det du har lært helt automatisk uten å måtte tenke bevisst på hva du gjør.
Nå er du på trinn 4. «Ubevisst kompetanse, eller automatisert kunneskap.»
Det betyr at du utfører de øvelsene du har terpet og trent på helt automatisk, og jo mer kunnskap du får automatisert, jo mer kapasitet frigjøres til å gå tilbake til trinn 2 og 3 for å lære ytterlige nye ting.
Når du er på trinn 2 og 3 kan du benytte deg av supereffektiv mentaltrening og andre tanketreningsteknikker for raskere å komme på trinn4. Mengde trening som å ri mange og ulike hester er også flott, men ikke en realitet for flesteparten av oss. Mentaltreningen kan gi deg den mengdetreningen du har behov for, slik at du oppnår en raskere progresjon!
Lykke til
gry